Förskola i Södermalm beviset på språklig förändring

07 oktober 2021
Lily Hansen

editorial

Vissa saker ska du inte säga längre. Det heter till exempel chokladboll. Det där andra ordet för chokladboll skulle inte ens ha sagts förr, när folk verkade tycka att det var okej och att ingen blev kränkt av det. Som tur är har samhället i stort lämnat rasistiska benämningar på fikabröd bakom sig och kallar istället det för vad det är. En chokladboll. Men chokladbollarna är inte enda exemplet på ord som förändras. Förskolan är ett annat.

När du var liten kanske du kommer ihåg att dina föräldrar hämtade och lämnade dig på dagis. Det skulle aldrig ske idag. Nuförtiden lämnar och hämtar föräldrarna sina barn på förskolan. Märk väl skillnaden. Inte dagis. Förskola. Föräldrarna hämtar sina barn på en förskola i Södermalm, inte på ett dagis i Södermalm. Det är en övergång en hel del människor fortfarande har svårt att acceptera. Men en spade ska trots allt kallas för en spade.

 

 

Förskola heter inte dagis

Att benämna en förskola som ett dagis vore att förminska hela verksamheten. Det är trots allt pedagogisk verksamhet som bedrivs i en förskola. Förskolepedagogerna förtjänar att bli omnämnda som yrket de faktiskt arbetar med. Inte som en “dagisfröken” som inte går att ta på allvar. Att det idag heter “förskola” och ingenting annat behöver inte ifrågasättas. Det handlar liksom inte om förvaring. Barnen går i skolan. I förskola.

Om man därför fortsätter att kalla en förskola för ett dagis är det ingenting annat än, förlåt, dagisnivå. Som sagt, kalla en spade för en spade. Det heter inte dagis längre. Det heter förskola. Varför behöver det vara så provocerande? 

Att världen och samhället förändras är den enda konstanta faktorn som finns. Det gäller också språket. Stå inte utanför den förändringen. Kom in i värmen. Här finns det chokladbollar och förskolor så det räcker och blir över.

Fler nyheter