Avsättning till tjänstepension – vad är det och varför är det viktigt?

11 maj 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att spara till pension är en viktig del av vår ekonomiska planering. Genom att avsätta en del av vår lön till en pension kan vi säkerställa att vi har en trygg inkomst under tiden vi är pensionärer och inte längre arbetar. En av de olika pensionsformerna som finns är tjänstepension, vilket innebär att arbetsgivaren avsätter en del av din lön till din pension. Här ska vi ta en närmare titt på vad avsättning till tjänstepension innebär och varför det är så viktigt.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är en pension som du tjänar in genom ditt arbete. Det är en pensionsform som någon annan än du som pensionssparare beslutar om och betalar in pengar till. Vanligtvis är det arbetsgivaren som står för den största delen av tjänstepensionen, vilket betyder att de avsätter en del av din lön till din pension varje månad. Tjänstepensionen är en annan del av din pension, utöver den allmänna pensionen som du betalar in själv till via din arbetsgivare.

avsättning till tjänstepension

Varför är det viktigt att avsätta till tjänstepension?

Att avsätta pengar till en tjänstepension är en viktig del av att säkerställa en god pension. Eftersom tjänstepensionen finansieras av din arbetsgivare kommer du att ha rätt till en pension även om du inte skulle ha möjlighet att spara till en pension själv, i och med att du kanske inte har råd. Genom att din arbetsgivare avsätter pengar till din pension varje månad kan du också vara säker på att du kommer att ha en god pension när du når pensionsåldern.

Hur fungerar avsättning till tjänstepension?

Principen bakom tjänstepension är att din arbetsgivare avsätter en del av din lön varje månad till din pension. Denna avsättning sker automatiskt av din arbetsgivare, och du kommer inte att märka någon skillnad i din lön. Pengarna som avsätts till din tjänstepension investeras sedan av företaget som betalar ut tjänstepensionen. Vanligtvis är det pensionsbolagen som hanterar investeringarna åt arbetsgivaren. Det är också viktigt att notera att det finns olika former av tjänstepensioner och att arbetsgivare avsätter olika mängder pengar till dessa beroende på företagets policy. För att få mer information om dina specifika tjänstepensioner och vad som gäller på ditt företag rekommenderas det att du pratar med din arbetsgivare eller pensionsrådgivare.

Avsättning till tjänstepension är en viktig del av att investera i din framtid. Genom att din arbetsgivare avsätter pengar till din pension varje månad kan du vara säker på att du kommer att ha råd och en trygg pension när du når den ålder då du inte längre arbetar. För att se till att du får ut det mesta av din tjänstepension är det viktigt att du pratar med din arbetsgivare eller en pensionsrådgivare för att få mer detaljerad information om vad som gäller på ditt företag.

Fler nyheter