Badtunnor: Den ultimata avkopplingen efter en lång dag

06 november 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Det finns inget som kan slå en avkopplande stund i en badtunna efter en lång och stressig dag. Badtunnor har blivit allt populärare de senaste åren och det finns flera anledningar till det. Förutom dess avslappnande effekt är badtunnan också en utmärkt plats för social samvaro med vänner och familj. Om du är renoveringsintresserad och planerar att investera i en badtunna, kan det vara bra att veta vad som är viktigt att tänka på.

Placering av badtunnan

Att placera badtunnan på rätt ställe är avgörande för att kunna njuta av den till fullo. Badtunnor kan placeras både inomhus och utomhus, beroende på dina förutsättningar och önskemål. En inomhusbadtunna kräver oftast mer plats och att en ventilation installeras för att undvika kondens och fuktskador. En utomhusbadtunna kräver istället en stabil underkonstruktion som kan klara av dess vikt och som också ger möjlighet att enkelt tömma och rengöra badtunnan.

badtunnor

Material och design

När det kommer till badtunnor finns det flera material och designs att välja mellan. Trä är ett vanligt material som ger en naturlig och rustik känsla. Träbadtunnor kräver dock mer underhåll, då träet kan påverkas av fukt och väderförhållanden. Plastbadtunnor är däremot ett mer underhållsfritt alternativ och passar bra för den som vill ha en modern och stilren design. För den som vill ha det bästa av två världar finns också badtunnor med en kombination av trä och plast. En designfaktor att tänka på är också antalet sittplatser som finns i badtunnan. Välj en badtunna som har tillräckligt med plats för att passa din familj och dina vänner.

Uppvärmning och skötsel

En annan viktig faktor att tänka på är hur badtunnan ska värmas upp. Det finns flera olika alternativ, som exempelvis gas, el eller ved. Alla alternativ har sina för- och nackdelar, beroende på hur mycket du vill använda badtunnan och på vilket sätt. Skötsel och rengöring är också avgörande för att badtunnan ska hålla i många år. Töm och rengör badtunnan regelbundet, så undviker du bakterier och oönskade luktproblem.

Fler nyheter