Boka tid hos en psykiatriker i Stockholm vid försa tecken på depression

14 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Boka tid hos en psykiatriker i Stockholm vid försa tecken på depression

Nu när vi går in en lite mörkare tid, dagarna blir kortare, soltimmarna färre, så är det många som kan känna sig lite ur gängorna. Löven skiftar färg, faller ner på marken och täcker allt i ett täcke av rött, orange och gult. För vissa människor är hösten en underbar tid på året. Men för andra är det en påminnelse om att vintern är på väg. Och med vintern kommer kortare dagar, längre nätter och ibland känslor av depression eller ångest.

Om du känner dig lite nedstämd är det viktigt att prata med någon om hur du känner dig. Vi har tyvärr väldigt många människor som väljer att ta sina liv och många av dem har en historik med obehandlad psykisk sjukdom. Depression är en riktig sjukdom, som bör tas på allvar och den kan behandlas. Har du en djupare depression så är tillfrisknandet ofta inget som du kan lösa på egen hand. En psykiatriker är en läkare som specialiserar sig på att diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar

psykiatriker

Vad gör en psykiatriker?

En psykiatriker utvärderar först en person för att se om de lider av en psykisk sjukdom. Utvärderingen kan omfatta en fysisk undersökning, intervjuer med personen och dennes familj samt tester. Om psykiatern anser att personen har en psykisk sjukdom kommer han eller hon att arbeta med patienten för att utarbeta en behandlingsplan. Behandlingsplanen kan omfatta medicinering, psykoterapi, sjukhusvistelse eller andra behandlingar.

 

Vilka är de olika diagnoserna av psykisk sjukdom?

Det finns många olika typer av psykisk sjukdom, men några av de vanligaste är:

 

– Ångeststörningar

– Depression

– Bipolär sjukdom

– Schizofreni

– Ätstörningar

– Tvångssyndrom (OCD)

– Posttraumatisk stress

 

Tror du att du kanske lider av någon av dessa så vänta inte. Det finns många duktiga psykiatriker i Stockholm, bland andra Rainer Strömblad.

Fler nyheter