Ett liv i skogen stärker både kropp och själ

06 juli 2022
Mikael Barani

editorial

Även om det kan vara att vi ger oss in i skogen med tunga steg kommer vi ofta ur den med lite lättare kliv. Bland träden är det lite lättare att få perspektiv och skaka av sig sådant som tynger ned våra axlar och får livet att kännas grått.
Detta är skogens gåva till oss – en sorts helbrägdagörande effekt som påminner oss om att livet må vara tufft men att det även är fullt av glädjeämnen. Efter regn väntar alltid solsken, som man säger.

En relation för livet

Att redan från unga år få en nära relation till grönskan är därför en sann gåva att ge våra allra minsta. Känner man sig hemma i skogen redan från början är chanserna stora att man återvänder dit senare i livet – om det inte är så att relationen till skogen blir till en återkommande företeelse.

Vill man lägga en god grund för detta kan man se till att barnen hamnar på en förskola med ”ur och skur”-pedagogik, som Skabersjöskolan: http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/.

förskola malmö

På så sätt får småttingarna mycket tid ute i grönskan och lär sig att det inte finns några dåliga väder utan bara dåliga kläder.  

Denna kliché innehåller långt mycket mer visdom än vi kanske tänker på. I essensen fångar den upp en inställning till livet där man helt enkelt anpassar sig efter det som är och gör det bästa av situationen. Eller som jänkarna säger: ”If life gives you lemons – make lemonade!”.

Livet är nämligen fullt av motgångar, det är ett simpelt faktum. Det är hur vi hanterar dessa som definierar oss som människor.

Har man redan från början lärt sig att dansa när det regnar kommer även resten av livets utmaningar att bli lite lättare.
För det är trots allt i alla dessa utmaningar som också potentialen för personlig utveckling ligger gömd.

Fler nyheter