Kroppen klarar det mesta

28 juli 2020
Mikael Barani

Det fantastiska med våra kroppar är att de klarar av att hantera det mesta som vi ber dem om. I vått och torrt tar kroppen oss dit vi vill, även om våra hjärnor ibland gör sitt bästa för att få oss att ge upp. Så länge vi har viljestyrkan, och när kroppen med bra bränsle, kommer den att kämpa på.

Alla som någon gång har gjort sig illa vet också hur stark kroppen är.
Säg att du skrapar upp benet rejält. Plötsligt släpper kroppen loss en cocktail av hormoner som gör att du kan ignorera smärtan en kortare stund. Det handlar om evolutionära mekanismer: Det är viktiga är att kunna ignorera smärtan på kort sikt så att du kan finna hjälp och skydd. På lång sikt kommer dock kroppen att släppa fram smärtan. Du behöver helt enkelt förstå att du måste åtgärda det som har inträffat innan skadan blir värre.

Hur fantastiska våra kroppar än må vara så klarar de ändå inte av hur mycket som helst. Förr eller senare kommer din kropp att säga ifrån och det är då det är dags att sätta in resurser för att stötta och rehabilitera.
Egentligen bör vi lära oss detta redan från barnsben, för att proaktivt arbeta för en fysisk kapacitet ända in i ålderdomen.

Genom att regelbundet göra saker som att gå på massage, besöka en kiropraktor i Köping och själv göra triggerpunktsmassage så kan vi optimera våra chanser till hälsa. 
Kroppen kommer, som sagt, att kämpa på så länge den förmår och anpassar sig efter de krav som vi ställer på den. Dock kommer vi förr eller senare behöva ägna tid åt läkning eller reparation – om vi inte kontinuerligt och aktivt arbetar med att förebygga skador.

Ta alltså hand om din kropp – inte bara med rörelse och rätt föda – utan även med behandlingar som ser till att får ur knutar ur systemet.

Fler nyheter