Vad är skillnaden mellan en vanlig membranpump och en elektrisk membranpump och kan jag hitta dessa pumpar i Örebro?

24 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Vad är skillnaden mellan en vanlig membranpump och en elektrisk membranpump och kan jag hitta dessa pumpar i Örebro?

När du väljer membranpump är det viktigt att du väljer rätt pump för dina behov. Vilken typ av pump du ska välja beror på flera olika faktorer. En elektrisk membranpump har flera fördelar jämfört med en vanlig membranpump. I den här bloggen går vi igenom skillnaderna mellan de två pumparna och vilka som är bäst för ditt behov.

En vanlig membranpump drivs av luft eller hydrauliskt tryck. Den använder en extern kraftkälla, t.ex. en kompressor, för att tvinga vätskan genom membranet. Den här typen av pump är idealisk för tillämpningar med lågt tryck där det inte finns något behov av höga flöden.

pumpservice - pumpar Örebro

Drivs av elmotor

En elektrisk membranpump drivs av en elmotor. Den har ingen extern kraftkälla och är mycket effektivare än en vanlig membranpump på grund av dess högre flödeshastighet och tryckkapacitet. Den här typen av pump är idealisk för högtrycksapplikationer där det finns ett behov av ökade flödeshastigheter och tryck. Elektriska membranpumpar finns i många olika utföranden och modeller. De finns i en mängd olika storlekar och konfigurationer, så att du kan hitta den perfekta pumpen för varje tillämpning. Olika företag tillverkar dessa pumpar, bland annat Parker, Versa-Matic, ARO, Grundfos, Gorman-Rupp med flera.

Om det någonsin uppstår problem med din elektriska membranpump kan du felsöka problemet själv eller kontakta en fackman för att få hjälp. Det finns flera vanliga fel som kan uppstå i en elektrisk membranpump. Några av de vanligaste problemen är:

– Pumpen startar inte – Detta kan orsakas av ett antal faktorer, t.ex. en trasig säkring, ett igensatt filter eller en felaktig motor.

– Pumpen pumpar inte vätska – Detta kan orsakas av ett antal faktorer, t.ex. ett igensatt inlopp eller utlopp, en felaktig ventil eller ett blockerat membran.

– Pumpen överhettas – Detta kan orsakas av ett antal faktorer, t.ex. ett blockerat filter, en felaktig motor eller en felaktig installation.

Men som sagt ovan är det bäst att kontakta en leverantör som kan utföra reparation och service.

Fler nyheter