Med fibersirap kan man söta utan tillsatt socker

29 november 2021
Cecilia Olsson

advertorial

Socker är en produkt som inte är rekommenderad att konsumera i överflöd. För att säkerställa en hälsosam kost där man får i sig viktiga mineraler och vitaminer bör energin från maten bestå av mindre än 10 procent av tillsatt socker, bland annat eftersom det inte innehåller någon näring och kan dessutom bidra till karies (hål i tänderna). Det är såklart även bra att variera kosten och se till så att man bland annat får i sig grönsaker på en daglig basis. Det ska dock vara möjligt att unna sig något sött lite då och då.

Fibersirap kan vara en mycket bra sockerersättare

Tycker man om att baka eller till exempel föredrar att göra egna bars, att ha som mellanmål eller ett snack när energin börjar tryta, så kan man också välja att söta det man tillverkar med fibersirap istället för raffinerat socker. Slutar man helt att använda socker utan att hitta en ersättare så blir det väldigt tråkigt att baka kakor, bullar och dylikt eftersom de då inte smakar sött.

image

Det samma kan gälla bars som endast består av frön och havregryn (vilket dessutom kommer att göra att de inte kommer att kunna hålla ihop). Vill man undvika socker i så stor utsträckning som möjligt men fortfarande kunna njuta av goda bakverk och bars så kan alltså fibersirap vara ett mycket bra alternativ.

Var hittar man fibersirap?

Hos https://www.easis.se/ hittar man många produkter som sötar eller är söta utan att de innehåller tillsatt socker, däribland fibersirap. EASIS Fibersirap är baserad på flytande kostfibrer. Den har en söt smak och kan till exempel användas till bakning, när man ska göra hemgjorda bars som enkelt håller ihop eller som den är på exempelvis yoghurt eller något annat som man vill tillföra lite extra sötma till. EASIS Fibersirap är utan tillsatt socker men innehåller naturliga sockerarter.

Fler nyheter