Spränga är inget för enskilda

09 oktober 2019
patrick pettersson
Spränga är inget för enskilda

Bergsprängning förekommer oftare än man kan tro. Många byggen vore omöjliga om det inte fanns möjlighet att spränga. Det gäller allt från vanliga husbyggen till motorvägar. Vid husbyggen kan det vara extra bra att se till att bergsprängningen blir gjord av de bästa, http://gnestabergbyggare.se/. Det är nämligen precisionsjobb som inte får gå fel. Då kan det bli stora skador på omgivning och riskabelt för personer. 

Se till att anlita erfarna bergsprängare som har rätt utbildning och som har gedigen erfarenhet. Idag är det lätt att kolla upp företagen online och hitta det företag som passar just dina behov.

 

Vad krävs för att bli bergsprängare?

Det är bergarbetare som innehar ett sprängkort som får lov att ansvara för sprängningar. Det blir du inte över en natt. För att kunna bli bergsprängare måste du vara mycket ansvarstagande och aldrig tumma på säkerheten oavsett hur stressad en situation är. 

Det finns speciella yrkesprogram som leder till en examen. De flesta som är arbetsledare har också en högre examen. Så du och ditt bygge är garanterat i goda händer när du anlitar proffsen. Bra underlag är nämligen en förutsättning för ett bra bygge som håller.

 

 

Hur går en sprängning till?

Innan själva sprängningen så görs ett gediget förarbete. Då undersöks bergets geologi och dess struktur. Utefter det görs en planering som innehåller borr- och laddplan. Samtidigt görs också en risk- och konsekvensbedömning. Är det inom detaljplanerat område så behövs även polistillstånd. 

Under själva sprängningen följs anvisningarna och instruktionerna minutiöst. Inga personer får finnas inom riskområdet och man använder ljudsignaler för att räkna ned. Är du i närheten kommer du känna av buller och till och med en luftstöt. Var alltid noga med att hålla dig utanför sprängningsområden och dess avspärrningar. Det handlar om både din och andras säkerhet. Så chansa aldrig utan anlita proffs!

Fler nyheter