Styrka, glädje och energi med aminosyror

21 juli 2020
william eriksson

Du har säkert hört talas om aminosyror, men är kanske osäker på vad det är och vad de används till. Det finns totalt 20 stycken och drygt hälften av dem kan kroppen tillverka själv vid rätt förutsättningar. Resten måste du tillföra via kosten och de kallas essentiella aminosyror.

Aminosyror är det som bygger protein. Du får alltså i dig dem enklast via animalier som kött, fisk, fågel, ägg och skaldjur. Du hittar dem även i växter men oftast i mindre mängd. Om du inte äter en allsidig kost som ger dig alla essentiella aminosyror kan du få bristsymtom som trötthet, depression och sämre immunförsvar.

 

Viktiga uppgifter i kroppen

Olika aminosyror gör olika sorters jobb i kroppen. Därför är det viktigt att du får i dig alla varje dag. Det finns dock några av dem som ger en extra positiv effekt på hälsan och det är glycin, tryptofan och tyrosin. Glycin är en förutsättning för djupsömn och ger ett starkare immunförsvar. Tryptofan är byggsten i serotonin, ett hormon som gör att du känner dig tillfreds och trygg. Tyrosin i sin tur bygger hormonet dopamin, din motivation, kick och glädje i livet. Får du inte i dig dessa kan du alltså inte bygga dina hormoner som du ska. Då är det svårt att må ditt allra bästa.

 

 

Vid träning

Om du tränar mycket så kommer din kropp kräva mer aminosyror än vid ett stillasittande liv. Dels för att du förbrukar mer näring när du är aktiv, men också för att musklerna ska bli större och starkare. Tror du att du har svårt att komma upp i en bra mängd med protein så kan du äta kosttillskott som komplement till din vanliga kost. Tillskott som Amino och Amino Essentials hjälper dig att få i dig det du behöver när du är osäker på om du äter tillräckligt.

Fler nyheter