Vad är en relining och varför behöver jag en?

28 november 2022
Helen Johansson

editorial

Återställ rören med relining

Om du någonsin har haft en avloppsrörsreservoar vet du att det inte är någon trevlig upplevelse. Och om du har varit tvungen att hantera det mer än en gång kanske du undrar om det finns något du kan göra för att förhindra att det händer igen. Svaret är ja! En process som kallas för relining kan hjälpa till att återställa din avloppsledning och få den att fungera som den ska i många år framöver. Men vad är egentligen relining av avloppsledningar? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

image

En snabb process

Vad är relining av avlopp?
Relining är en metod för reparation av rör utan skyttegravar som kan användas för att reparera rör som är spruckna, trasiga eller på annat sätt skadade. Det innebär att ett nytt rör installeras i det befintliga röret. Relining av avlopp är mindre störande än traditionella metoder för rörreparation (som kräver att man gräver ut hela rörets längd), och det kan ofta göras på bara en dag.

Varför behöver jag relining av avlopp?
Det finns ett antal anledningar till att din avloppsledning kan behöva repareras eller bytas ut. Trädrötter som växer in i ledningen, rör som har förskjutits eller gått sönder på grund av sättningar och korrosion på grund av ålder är bara några av de vanligaste orsakerna till skador på avloppsledningar. Om dessa problem inte åtgärdas blir de bara värre med tiden och kan så småningom leda till en avloppsreservoar i ditt hem.

Att lägga om avloppsledningen är ett effektivt sätt att reparera skadorna och återställa din avloppsledning till korrekt skick. Det är också mycket billigare än att byta ut hela ledningen, och det kan genomföras på en bråkdel av tiden.

Hur fungerar relining av avloppsledningar?
Det första steget i reliningprocessen är att rensa det befintliga röret med hjälp av ett högtrycksvattenstrålesystem. Detta kommer att avlägsna allt skräp som kan finnas så att den nya linern kan installeras korrekt. Därefter förs en flexibel liner som är dränkt i harts in i röret genom en åtkomstpunkt (vanligen ett manhål). Linern pumpas sedan upp med hjälp av luft- eller vattentryck, vilket pressar upp den mot rörets väggar. När den väl är på plats hårdnar harts i linern och skapar ett nytt rör i det gamla. Så, nu vet du lite mer om relining, kika gärna in hos https://pipereliningsyd.se/ för mer information. Hoppas detta blogginlägg var till någon hjälp, tack för att du läste!

Fler nyheter